Tags

, , ,

Pieklysmy dzisiaj ciasto ”Kruche makowo-serowe”…pyszne.

Orginalny przepis byl Siostry Anastazji, ale postanowilam go zmodyfikowac( z braku sera i ogromnej ilosci maku,,ktory pozostal ze swiat”:)

CIASTO

  • 20 dag margaryny
  • 40 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany

Zarobić ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część upiec ( nakluc widelcem)na złoty kolor w temp. 190’C. Drugą, surową, wyłożyć równo do formy( nakluc widelcem), a następnie przykryć makiem i serem.

Foremke wysmarowac olejem roslinnym i wysypac bulka.

MAK

  • prawie 45 dag maku
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • orzechy krojone
  • 4 łyżki miodu
  • 5 dag masła

Mak sparzyć i zemleć. Z białek ubić pianę. Do maku dodać żółtka, cukier, orzechy, miód, roztopione masło oraz pianę i dokładnie wymieszać.

MASA Z JABŁEK

  • 1 kg jabłek
  • 10 dag cukru

Jabłka skroic cienko lub zetrzec na tarce o dużych oczkach,dodać cukier i smażyć do miękkości (mi zajelo to 15 minut). Ostudzic.

PRZEŁOŻENIE PLACKA

Placek surowy na dno brytwanki

 Masa makowa

Masa z jabłek

Piec 40-45 minut w temperaturze 180C

Po lekkim wystygnieciu( dno formy moze byc cieple) przycisnoc drugim plackiem i polac polewa czekoladowa