Tags

, , ,

Jak sie do tego zabierasz, upewnij sie ze wszystkie skladniki i miska sa w pokojowej temperaturze. Jajka nie moga byc prosto z lodowki.

SKLADNIKI:

10 DKG DROZDZY ( swierze lub w proszku. Ja uzywam w proszku i idzie mie 2 torebki na kilo maki(sugestia producenta)
1 KG MĄKI (przesiej ja wczesniej)
pol kostki roztopionego TLUSZCZU (maslo, margaryna, a jak nie ma, to Babcinym sposobem- olej toszke podgrzany )
7 ŻÓŁTKA I 1 JAJo
1,5 SZKLANKI MLEKA
SZCZYPTA SOLI, skorka lub sok z  CYTRYNY, KIELISZEK SPIRYTUSU lub wodki lub jakiegokolwiek alkoholu, byle nie wino i piwo
2 TOREBKI CUKRU WANILIOWEGO
60 DKG TLUSZCZU DO SMAZENIA-ale tak po ludzku to litr minimum oleju slonecznikowego
15 DKG CUKRU PUDRU DO POSYPANIA(ja zmieszalam z cukrem waniliowym) w misce lub podelku plastikowym . Wkladamy po pac\ku i super obtaczamy(nic sie nie brudzi no )

PRZYGOTOWAĆ ROZCZYN (w garnuszku w ktorym podgrzewamy pol szklanki mleka) Z:
1,5 ŁYŻKA MAKI
1,5 LYZECZKA CUKRU
DROŻDZE ( ja mam w proszku wiec dodaje na
0,5 SZKLANKI MLEKA PODGRZANEGO
ZOSTAWIC DO WYROSNIECIA(czyli przykryc sciereczka i ustawic w spokojnym i cieplym miejscu(bez przeciagow)
JAJA I ŻÓŁTKA UTRZEC Z CUKREM,
DO MISKI Z MNIEJSZA POLOWY MĄKI (DODAC SZCZYPTE SOLI) DODAC WYROSNIETY ROZCZYN, I POWOLI DODAC PO TROCHU (NAPRZEMIENNIE)-JAJOWA MASE,MAKE,MLEKO, URABIAJAC.DODAC WODKE, SKORKE Z CYTRTNY.
POD KONIEC WYRABIANIA (OK. 20 MIN.), DODAC ROZTOPIONE MASEŁKO:)
PRZYKRYC FOLIA PRZEZROCZYSTA I SCIERECZKA,
POSTAWIC W CIEPLYM MEJSCU(MINIMUM 1GODZINE A NAWET 2 GODZINY)

AKCJA PIECZENIE PACZKOW:

NAJPIERW WSTAW OLEJ ABY SIE POWOLIIIII PODGRZEWAL.

BIERZ PO TROCHU CIASTA Z MISKI NA STOLNICE, DELIKATNIE PODSYP MAKA( NIEDUZO BO INACZEJ SIE PRZYPALAJA), ROZCIAGAJ KAWALEK CIASTA LUB ROZWALKUJ NA 1 CM GRUBOSCI, WYKRAWAJ KOLA SZKLANKA LUB KUBKIEM, KLADZ PO LYZECZCE LUB MNIEJ DZEMU.

ZACISNIJ BRZEGI JAKBYS ZAWIAZYWALA WOREK I WKLADAJ NA PLASKIEJ POWIERZCHNI POD SCIERECZKA ABY TROSZKE PODROSLY.

SPRAWDZAJ CZY OLEJ JEST WYSTARCZAJACO GORACY(WRZUC KAWALEK CIASTA.JEZELI ZOBACZYSZ, ZE WOKOL CIASTA SZYBKO POJAWIAJA SIE BABELKI , ZACZYNA POWILI ROSNAC I PODNOSIC SIE DO GORY TO OLEJ JEST OKI. SMAZ PO DWIE MINUTKI NA KAZDEJ STRONIE.WKLYJ PATYCZKIEM ABY ZOBACZYC CZY JEST SUCHY.JESLI TAK TO PACZKI SA READY.

CZASAMI CIEZKO JEST WYWAZYC CZY TLUSZCZ JEST ZA GORACY CZY ZA ZIMNY- JA CZESTO DWIE PIERWSZE PARTIE PRZYPALAM.

WYKLADAJ PACZKI NA TALERZ WYSCIELANY RECZNIKAMI PAPIEROWYMI.

I TADAAA

IZA